De Nederlandse overheid is verantwoordelijk voor de aanleg van snelwegen. De overheid bepaalt wie er gebruik van mag maken en wat de spelregels voor de weggebruikers zijn. Op de ene snelweg is de maximumsnelheid bijvoorbeeld 100 km/u en op de andere mag u 130 km/u rijden. Ook bepaalt de overheid welke type weggebruikers worden toegelaten op de snelweg. Geen voetgangers en fietsen, en in de meeste gevallen geen tractoren. Afijn, die laatste groep weggebruikers voelde een dringende noodzaak om twee weken geleden aan deze spelregel geen gehoor te geven en zo de langste file (800 km?) allertijden te veroorzaken.

De aanleg van de digitale snelweg is geen verantwoordelijkheid van de centrale of lokale overheid. Oké, de gemeente geeft wel vergunningen af. Maar daarmee houdt hun verantwoordelijkheid op. In de praktijk blijken eigenaren van glasvezelnetwerken zoals KPN, Vodafone en Ziggo ook hun eigen spelregels te hebben voor het gebruik van hun digitale snelweg. Gebruikers – u en ik – hebben daar niets over te zeggen maar betalen er wel aan mee! Zo bepalen netwerkeigenaren bijvoorbeeld welke providers gebruik mogen maken van ‘hun’ netwerk. En als uw leverancier niet op hun lijstje staat?! Pech! In alle eerlijkheid: het is gewoon gedwongen winkelnering. En indien uw leverancier goedgekeurd is moet deze extra kosten afdragen voor toegang tot het netwerk. Ja, en die extra kosten worden natuurlijk doorberekend aan u en ik.

De telecommarkt kenmerkt zich door grote gevestigde bedrijven met een log serviceapparaat en een bedrijfscultuur waar openheid, keuzevrijheid, flexibiliteit en transparantie vaak ver te zoeken zijn. Zo maakt de netwerk lock-in hun klant afhankelijk omdat deze niet makkelijk in staat is om van leverancier te veranderen zonder substantiële omschakelingskosten of ongemak.

Dat betekent dat u als ondernemer er goed op moet letten dat u in zee gaat met een betrouwbare partij die open, transparant en helder in taal en daad is. Een gesprekpartner die in gewoon Nederlands vooraf uitlegt wat wel en niet kan.

Het is tijd dat u zelf het heft in handen neemt. Kies voor een eigen collectief glasvezelnetwerk. Wij leggen dat graag voor u aan. Vooraf bepaalt u mede de spelregels. Dat betekent onder andere vrij verkeer voor de leverancier van uw keuze, zonder extra kosten. Wij noemen dat ‘vrij verkeer van data en diensten’. Zelfs als zij ‘per tractor’ gebruik maken van uw digitale snelweg!

FiberRevolution! plaveit graag de weg voor uw digitale ambities.

Jochem Regtuit
FiberRevolution!